top of page

Kendine Güvenen File Oyuncuları Geliştirme; 3 K

Bunu okuyan herkesin file becerileri geliştirmenin önemini kabul ettiğinden şüpheleniyorum. Sizi nedenlerle sıkmayacağım, ama bir tahmin yapacağım. 2000'den 2010'a kadar oyunun daha agresif olduğunu gördük. 2010'dan 2020'ye bir yanıt olarak, savunmanın daha belirgin hale geldiğini gördük. En iyi oyuncular her saldırıya karşı her pozisyondan savunmaya başladıkça, önümüzdeki on yıl içinde daha fazla oyuncunun puan kazanmanın tek yolu olarak fileye geldiğini göreceğiz. Federer veya Tsitsipas, Barty veya Gauff olsun, trend ortaya çıktı ve yakında herhangi bir zamanda gideceğini düşünmüyorum.

Ancak bu yazı file becerileri geliştirmekle değil, kendinden emin file oyuncuları geliştirmekle ilgilidir. Ve bu ayrımı yapıyorum çünkü beceri seviyesi ne olursa olsun, hala fileye yaklaşacak kadar emin olmayan oyuncular var.

Bir oyuncunun kendine güven duyması için ele alınması gereken üç zorluk vardır:

Üç K'lar;

1. Lob Yeme Korkusu

Yaş veya boyuta bakılmaksızın, bu oldukça yaygındır. Küçük çocuklar çok kısa olduğu için fileden uzak dururlar. Daha büyük çocuklar içeri girerler, ancak fileyi kapatmazlar çünkü lobdan korkmaktan korkarlar. Bu yüzden fileye güvenmeyi öğrettiğim ilk becerilerden biri lobu kapsamaktır. Bu o kadar smaç hakkında ayak işi ile ilgilidir.

Bir oyuncunun anlaması gereken iki temel kavram vardır. Birincisi, bir tenis kortunu geçmenin en hızlı yolu koşmaktır. Hiç bitiş çizgisinde Usain Bolt karıştığınıı gördünüz mü?

Koordineli ve hıslı koşan bir sporcu topa bakarak başını omuzlarının üstünde tutarak geriye doğru koşabilir.

İkinci olarak, bitiş çizgisi servis çizgisidir. Raketi başının üzerinde tutarak bir oyuncuyu servis hattı üzerinde durmasını sağlayın. Onları loblayın ve lobunuzun baseline çizgisine ne kadar yakın olduğunu görün.Bir adımdan fazla olmadan ve oyuncu zıplamadan.

Puan? Toptan önce servis hattına giderek ve en mükemmel lobları hariç hepsini kapsayabilirsiniz.

Tabii ki, bazı raket becerileri gerekli. Yani, raketi çabucak yukarı kaldırabilmek.

Unutmayın, sadece bir oyuncuya fileyi kapatmak için gereken güveni vermeye çalışıyoruz ve bu da en zorlu lobları idare etmek anlamına geliyor. Bu nedenle, yedeklerken bir "jab" şutunu vurabilmeleri gerekir. Bu, raketin doğrudan kupa pozisyonuna geldiği (uzun geri alma yok) ve önkol tarafından ateşlendiği anlamına gelir. Daha büyük bir salınım zamanlamayı çok zorlaştıracaktır.

2. Vurulma korkusu

Bir oyuncu neden fileyi kapatmasın ki? Çünkü vurulmaktan korkuyorlar. Bir oyuncunun öğrenmesi gereken ilk becerilerden biri, yoluna çıkan tüm voleyi engelleyebilmektir. Birkaç önemli nokta var:

Eller

İyi volelerin iyi elleri olduğunu söylüyorlar ve bunun bir nedeni yok. Ellerin topun hızı, yüksekliği ve yönü gibi bir sürü sorumluluğu vardır ve daha da önemlisi bu durumda, onlar filede hızlı topları işlemek için birincil araçtır. Koldaki diğer segmentlerden daha küçük olan el en hızlı hareket eder ve bu nedenle en hızlı tepki verebilir. Oyuncular topa doğru hareket etmeyi öğrenmeli ve sadece eli açmalıdır.

Jamie Murray bunu burada tartışıyor:


Larry Jurovich burada bu becerileri geliştirmek için bazı driller gösteriyor:


Vücut

Dediğim gibi, sadece beceriler geliştirmiyoruz, oyuncuları da geliştiriyoruz ve bu oyuncuların kendinden emin olmaları için bazı korkularını aşmaları gerekiyor.

Çoğu zaman bazı oyuncular doğal olarak kendinden emin olduklarını düşünürken, diğerleri değil, ama bu tamamen doğru değil. Zihin-beden bağlantısı sayesinde, stresli durumlarda kendimizi güvende hissetmek için zihnimizi eğitebiliriz.

Dikkate alınması gereken iki panik reaksiyon vardır. Birincisi nefesimiz.

Şok veya sürpriz olduğumuzda ne yaparız? Nefesimiz kesilir gibi olur - nefes alırız.

Rahat ve emin olduğumuzda ne yaparız? Nefes veriyoruz. Hızlı bir top alırken cazip olan nefes almak ve sıkmaktır, ancak bu sadece gerginliği artıracak ve panik hissini artıracaktır.

Bunun yerine, oyuncular temas halinde nefes almalıdır. Teknik ve fiziksel faydaları unutmak, beyni kendine güvenmek için kandırmanın harika bir yoludur.

İkinci panik reaksiyon duruştaki bir değişikliktir. Bir kez daha şaşırdığımızda veya şok olduğumuzda ne yaparız? Açılırız. Oyuncular bacaklarıyla aşağda kalmayı öğrenmelidir.

Varsayılan korku tepkisini önleyerek, beynimizi kendimize güvenen ve sakin olduğumuzu ikna edebiliriz.

Adaptasyon

Son olarak, oyuncuların vücudu nasıl koruyacağını anlamaları gerekir. Backhand vücut toplarının% 95'ini kaplar ve hazır pozisyonlarda raketin backhand tarafı forehand tarafına göre daha açıkta olması gerektiği bilinmelidir.

Ayrıca oyuncular topu yönlendirebilmek için vuruş noktasını ayarlayabilmeleri gerekir. Eğer hızlı bir voleyi engellemeniz rakibi passing shot atmaya hazırlarsa voleyi engellemenin faydası yoktur. Ancak, vücudun topu yönlendirmeyi ayarlayacak zamanı yoktur, oyuncular bunun yerine çarpma noktasını ayarlamalı, topu içten-dışa/ çizgi yakınına yönlendirmek için biraz sonra temas kur, çapraz kort/ içten-içe topu yönlendirmek için biraz daha önde temas kurulur.

3. Passing Yeme Korkusu

Bazılarımız için bu karşı sezgisel görünebilir, çünkü ağa ne kadar yakın olursanız, açıları o kadar çok kesersiniz.Ancak oyuncular genellikle ağdan daha uzak olduklarında tepki vermek için daha fazla zamanları olduğunu hissederler.Ağa yakın olan olası atışları kapatmak

aslında oldukça basit ve sadece geometri ve ayak işlerinin anlaşılmasını gerektirir.

Geometri

Bu, herhangi bir antrenör için yeni olmayacak, ancak özellikle sürekli passing gibi hissettikleri zaman, fileye gelmeyi öğrenen gençler için temeldir. Önemli olan sadece nerede duracağınız değil, ama neden?

Çoğu oyuncuya "topu takip etmeleri" hatta "burada durmaları" söylenir. Gerçek şu ki, bu her zaman işe yaramaz ve güven oluşturmaz.

İlk olarak, oyuncuların fileye ne kadar yaklaştığında rakiplerinin alanını ne kadar daraltıyorlar. (Lob ve vuruş yemekten endişeleniyorsanız 1. ve 2. maddeye bakınız) Ayrıca 27 feet fileye bakarken kapatmak zorunda oldukları kortun aldatıcı olduğunu anlamalılar, gerçek şu ki sadece 12 feetten sorumlusunuz gerisi oyun dışı.

İkincisi, oyuncuların durumlarına göre konumlarını nasıl adapte edeceklerini anlamaları gerekir ve bu yüzden "nedenini" açıklamak önemlidir.

Çizgiler olmadan, bir gencin mantığı anlayacağını kim söyleyebilir? Dördü de çok farklı, ancak akıl yürütmeyi bildiğinizde tamamen mantıklı.Gerekçeyi anlamak belirsizliği ortadan kaldırır ve güven oluşturur. Ayrıca, oyunun diğer alanlarındaki oyunculara yardımcı olabilecek bir kort farkındalığı seviyesi geliştirir.

Ayak Çalışması

Bununla birlikte, olası açılar hakkında bilgi sahibi olsa bile, 12 ayak uzunluğunu kapsamak çok zor görünebilir.Bununla birlikte, uygun ayak hareketleri ile oldukça yönetilebilir.

Yeni başlayanlara ve çocuklara vole için vücutları ile adım atmaları öğretilir.Onlara iki aşamalı bir vole veya "dışarı adım atmaları" öğretilse bile, genellikle "doğru yol" dışında bir amaç için değildir. Ama büyük atletik ilk adımı olan oyuncu (topa en yakın ayak ile alınan)gerçekten bu kadar bölgeyi kapsamak zorunda olmadıklarını fark edecektir. İlk adım 2-3 feet kapsayabildiği sürece neredeyse neredeyse tüm voleyi kapsayabilir.

Sonuç

Burada tekerleği yeniden icat etmedim - aslında,malzemenin çoğu Louis Cayer tarafından geliştirilmiştir.Umarım yaptığım şey, file becerileri geliştirmek için değil, file oyuncuları ve bu konuda kendinden emin olanları geliştirmek için bir çerçeve sunmaktır. Eğer oyuncularımızın zihniyetini anlayabiliyor ve korkularının üstesinden gelmelerine yardımcı olursak, onları bu on yılda oyun oynama şekline hazırlayabiliriz.

12 görüntüleme0 yorum
bottom of page