top of page

Harika Bir Tenis Dersi !


Harika bir tenis dersi vermek, güzel bir raket ve parlak toplar dolu sepetten daha fazlasını gerektirir.

Ders vermek için korta her adım attığımda kendime üç şey sorarım:


Ben kimim? Ne öğretiyorum? Nasıl öğretiyorum?

Derslerimi planlarken, öğrencinin yaşı ve oyun seviyesi, öğrencinin hedefleri, oyundaki güçlü ve zayıf yönleri ile haftada kaç kez onunla çalışacağımı göz önüne alıyorum.

Öğrenci tenise yeni mi başladı, yoksa bir süredir onunla çalışıyor muydum?

O müsabakalara katılıyor mu? Eğer öyleyse hangi aşamada?

Tekniği, müsabakalar öncesi, müsabaka veya geçiş dönemi nasıldır?

Tasarladığım derslerden bazıları onda güven oluşturacak.

Öğrenci eğlence için hobi tenisi oyuncusuysa, bir dahaki sefer onunla ne kadar çalışacağım?

Derslerde bir ara verilirse (örneğin, üç haftalık bir tatil), yeni bir konuyu veya beceriyi tanıtmalı mıyım? Sürekli olarak antreman yapamayacaksak kick servisini tanıtmanın hiçbir anlamı yok.

Yoğunluk anahtardır. Tenis, anaerobik a-laktik bir spordur, bu da vücudun anaerobik sistemden (oksijensiz) enerji alması anlamına gelir ve a-laktik düşünülür, çünkü bir puanın ortalama süresi 8 ila 10 saniye arasındadır. Kaslarda 4 milimol'den fazla laktik asit biriktirmek için yeterli değildir.

Bu bilgilere dayanarak, her oyun ve driller 8-10 sn yüksek yoğunluk ve 15-20 sn iyileşme için tasarlanmalıdır. Bu oyun oynamayı simule eder ve öğrenciyi rekabetin zorluklarına hazırlar.

Bazen oyuncuya zihinsel olarak meydan okumak için çaba harcamaya devam edeceğim.

Driller spesifik olmalı ve bir oyuncunun rekabet sırasında karşılaşacağı senaryolara dayanmalıdır. Genişçe dışarı çekildiniz, topu nereye vurmalısın? Fileyi geçmek için nasıl bir şey yapabilirsin? İlk voleyi nereye göndermelisin?

Öğrencinin taktik sorunlarını baskı altında çözmesi gereken durumlar yaratıyorum.

Öğrettiğim beni gerçekten neden motive ediyor ve işimi ilginç hale getiriyor, çünkü her öğrenci farklı öğreniyor, bu da bana öğretmenin yeni ve daha iyi yollarını bulmama zorluyor. Bazı öğrenciler sadece (görsel) izleyerek bişeyler alırlar. Bazıları bir açıklama (işitsel) duyması gerekir. Bir vuruşu hissetmesi gereken öğrenciler var (kinestetik). Dersi her öğrencinin öğrenme stiline göre özel olarak ayarlamak, mükemmel koçluğun en önemli özelliğidir. Öğrencinin ilgi düzeyini yüksek tutar.

Derslerimde tenis hareketlerinde analojileri kullanmayı severim. Bir öğrenci, bildiği harekete yeni bir konsept bağladığında, aydınlanmaya devam eder. Backhand salınımı yaparken Frizbi atıyormuşsunuz gibi yapın. Raketinizi, servis atışı öncesinde boya kutusuna batırmış gibi yapın. Yine servis atışında raketi bir bıçak ile havaya attığınız elmayı kesmek için kullanacağınızı ama son anda kesmekten vazgeçip elmayı patlatıyor gibi yapın.

Mizah anlayışına sahip olmak! Atmosferi yumuşatmak, öğrencinin kendine güvenmesini sağlayacaktır, kolaylaştıracaktır. Ve bu öğrenme sürecini hızlandıracaktır. Ancak dikkatli ol, çünkü öğrencinin eğlencesi olumsuz bir etkiye neden olabilir. Süreklilik, ritim ve tempo her birinde var olması gereken üç faktördür.

Başarılı Ders Süreklilik: Oyunlarda ve drillerde mantıksal bir ilerleme vardır, basitten komplekse, bilinenden bilinmeyene doğru.

Ritim: Doğru yoğunluğu koruyun.

Tempo: Dersteki her etkinlik için zaman miktarı. Neye ve ne zaman odaklanacağımızı, nasıl liderlik edeceğimizi bilmeliyiz. Öğrencinin ne zaman başlayacağını da biliyoruz.

Tenis güzel ve coşkulu bir oyundur ve coşku bulaşıcıdır. Öğrencinin oyununu göz önünde tutarak her birini ön planda tutun. Uygulamaları yoğun tutun - itin, sonra geri çekilin. Oyun durumlarını simüle edin. Öğrencinizin öğrenme tarzına dikkat edin. Mümkün olduğunca analojileri kullanın. Şakalar yapın. Böylelikle öğrencilerinizin keyfine varacaksınız.

Onların öğrendiklerini ve oyunlarında ilerlediklerini göreceksiniz.

51 görüntüleme0 yorum
bottom of page