top of page

1 nci Seti Kaybettiğinde !

Maç başladı ve erken bir break verdiniz. Rakibiniz dinç başladı ve henüz oyununuzu bulamadınız. B

u senaryo, maçların nasıl başlatılacağı konusunda stratejik bir görev oluşturmayan oyuncular için çok sık gerçekleşir. Yavaş başlamak sizi gerçekten zor duruma sokar. Aslında, yavaş başladığımızı farkettiğimizden daha fazla.

Açılış setini kaybederseniz, üç sette geri dönüp kazanma şansınız nedir?

Tüm hayatım boyunca tenis ile meşgul oldum ve bu istatistiği hiç görmedim.

Kaybedilen 1nci set = 3 sette kazanma şansıı %21,7

Açılış setini kaybederseniz geri dönüp maçı kazanmak için yaklaşık %20 veya 1-5 şansınız var, bu oldukça kaba!

Veri seti, ATP turunda 1991-2020'den itibaren en az 100 maç oynayan tüm oyuncuları içerir. Emeklilikleri ve varsayılanları içermez.

Tenis önde oynamaktan büyük fayda sağlayan bir spordur, ki bu da potansiyel olarak ağın diğer tarafında duran kişi için başka bir rakip olarak skor tahtasını etkinleştirir. Oyunun ilk puanını kazanmak istiyorsun, bu da oyunun geri kalanında hava durumunu ayarlamaya yardımcı olur. Ayrıca 1. seti'de kazanmak istersiniz, çünkü şimdi kaybettiğiniz delik, düşündüğümüzden çok daha derin.

Sadece üç ATP oyuncusu 3 setlik maçların % 40'ının kuzeyini açılış setini kaybettikten sonra kazanabildiler.

Pete Sampras =% 41.33 (62/150)

Novak Djokovic =% 41,30 (76/184)

Roger Federer =% 40.17 (92/229)

Bu, tur ortalamasının yaklaşık iki katında olmak oldukça inanılmaz bir başarı (% 21.7'ye kıyasla% 41) Yine, tur ortalaması açılış setini kaybettikten sonra beş maçtan birinde kazanıyor. Üçü veya daha iyisinden birine oranını artırabilen sekiz oyuncu daha vardı (>% 33.3).

Lleyton Hewitt =% 39.6

Rafael Nadal =% 39.1

Andy Murray =% 38.7

Kei Nishikori =% 35,9

Stefan Edberg =% 35.6

Boris Becker =% 35.0

Michael Stich =% 34.7

Jo-Wilfried Tsonga =% 33.7

Peki bu yeni bilgilerden nasıl yararlanabiliriz?

1 Seti kazanma şansınızı arttırmanın 7 yolu;

#harika bir ısınma

Maçın ilk puanında koşarak dinç başlamaya hazır olmalısınız. Açılış setini kazanmak için elinizden geleni yapmak çok önemlidir. Diyelim ki maç saat 10.00'da.Saat 9.00 - 9.30 arasında harika bir ısınma yapmanız gerekiyor. Isınma için bazı varyasyonlar.

Amer Delic'e turda koçluk yaparken, maçlara her zaman en hızlı başlamıyordu. Bu yüzden maça çok yakın ısınmayı denedik. Bu yüzden esasen 9,55 civarında antreman kortundan çıkacak, bir bardak su ve temiz bir tişört alıp saat 10: 00'da oynayacaktı. Hızlı bir başlangıç için maçından 20 dakika önce oynamıştı. Servisleri ve returnleri yeterince ısıttığınızdan emin olun. Isınmanızın çoğunu veya tamamını servislere ve returnlere odaklamayı deneyin.

#Isınmada rakibi keşfedin ;

Rakibinizle beş dakikalık ısınma gerçekten oyununuzu ısıtmakla ilgili değil. Bunu zaten hallettin. Maç başladığında kapının dışına doğru kullanmak istediğiniz oyun kalıplarını tam olarak bulmak için arayış ve keşif yapın.

Yaptıkları hatalara dikkat edin.Hangi konumlara servis attıklarına dikkat edin.Isınma sırasında hizmet ettikleri servis lokasyonlarının maçta baskı altındaki "gidilecek" yerleri olması muhtemeldir. Vole griplerine dikkat edin. Kavrama çok eastern ise (forehand tarafına),

düşük forehand vole zayıf olacak ve muhtemelen doğrudan fileye girecektir

#"İlk Break" mantrası var ;

Başarı için plan yapmalısınız. Maçta servis kıracak ilk oyuncu olmak için güçlü bir kanaat oluşturun. Kendi servis oyunlarına dikkat ediyor ve tutmak istiyorsun. Sizinkini kırmadan önce servislerini kırın.

#İlk iki return oyununda kırılmalı ;

Bu # 3'ün hafif bir varyasyonu. Bu senaryoda, rakibinizin ilk iki servis oyununu hedefliyorsunuz. Bunlardan en az birini kırmalısın. İlk mola vermek maçta çok önemli.

#Antreman kortu için dril ;

Beş set maçın en iyisini oynayın.Önemli olan tek kural şudur - servisi kırdığınızda seti otomatik olarak kazanırsınız. Bu yıllar boyunca çok şey yaptığım harika bir dril.Kendi servis oyunlarınıza bakmak önem kazanıyor,servisin kırılması ve setin orada kazanılması için gerçek bir aciliyetiniz var. Nadiren 3-3'e ulaşan setler görüyorum. Birisi kırılacak. Setin altı oyuna ulaştığı nadir durumlarda, seti bitirmek için düzenli bir tie-break oynayın.

#Üç set hedefin var ;

1986-87 yıllarında Oral Roberts Üniversitesi'nde oynadığım tenis birinci sınıfımda 21-7 ağırlıklı olarak beş ve altı numaralarda oynadım.Sezonun başında, maç üç set yapsaydı rakibimden fiziksel ve zihinsel olarak daha sert olacağım bir hedefim vardı. Sezon için üç setli bir maçı asla kaybetmeme hedefim vardı, bu da açılış setini bıraktığımda geri çekilmem için bana çok güven verdi, hedefimin etkinleştirilmesi için Set 2'yi kazanmam gerektiğini bildim. Nasıl yaptım? Yıl için 3 setli maçlara 10-0 gittim. Hedefe ulaşıldı.

Raketlerini önüne yerleştiren bir oyuncu gördüğünüzde ve gözleri tellere odaklandıysa, bir dizüstü bilgisayarda bir kalemle maç stratejilerini güncelliyor gibi düşünün. Puanlar arasında gözün tellere gitmesi bir odaklanma pozisyonudur. Maçın başlarında bir puan kazandığınızda, tellerinize gidin ve not alın. Harika bir puan oynamak çok kolay - tekrarlanabilir, kazanan bir oyun şekli -ve daha sonra gerçekten ihtiyacınız olan sette unutun. Bir puan kazanın. Bir yere yazın. Şablonu tekrarlayın. İlk seti kazan ve maçı kazanma yüzdelerini lehine koy.


Dünyanın 1 numaralı tenis stratejisi analisti Craig O'Shannessy, tenis stratejisinin öğretiminde ve analizinde dünya lideri olarak tanınmaktadır.

12 görüntüleme0 yorum
bottom of page