Yetişkin oyuncuların tenis oyun kategorileri nelerdir?
Nasıl belirlenmelidir?
Hangi kategorideyim?
Master,A+,A,B,C,D ?
Teniste oyun seviyesi kategorileri çocuklarda başlıyor. 8-9 yaş, 10 Yaş, 12 Yaş, 14 Yaş, 16 Yaş. Sonrası profesyonel oyunculuğa geçiş.
Profesyonel tur oyuncuları 16-35 yaşlarında devam ediyor.
Diğer oyuncu kategorileri senyörlerde yaşa göre yapılmakta. Kadınlarda 35 +, 40 +, 45 +, 50 +, 55 +, 60 +, 65 + ve yeni başlayanlar şeklindedir. Erkeklerde 35 +, 40 +, 45 +, 50 +, 55, + 60 +, 65 +, 70 +, 75 + ve yeni başlayanlar şeklindedir.
Yukarıdaki kategorilerde oyuncuların nasıl bir oyun seviyesine sahip olması gerektiğine bakılmıyor.
Sosyal turnuvalarda aynı sitemi uygulamaya çalışırsanız çok büyük tenis oyun seviye farklılıkları ile karşılaşırsınız. Katıldığınız bir turnuvada çok iyi oyuncu da karşınıza çıkabilir, tenise yeni başlamış bir oyuncu da aynı kategoride yer almış olabilir. Bu da adaletsizliklere neden olur. Bunun önüne geçebilmek için kulüplerin düzenlediği sosyal turnuvalarda oyuncuların oyun seviyelerine göre A, B, C kategorileri çoğunlukla kullanılmaktadır.
Oyuncu sayısının artması durumunda, biraz daha fazla oyun seviyesi ayrıcı olabilmesi için D, C, B, A, A+ ve M (Master) kategorileri ekleniyor. Kimi ülkeler bu kategorileri 12-13'e kadar, bazıları 23-24'e kadar arttırabilmektedir.
Bazı kulüpler yaştan dolayı sporculara 55+ veya 60+ yaşlarında bir alt kategoriden oynama imkanı sunuyorlar.
A, B, C oyun kategorilerinde oyuncuların seviyelerini nasıl belirleyeceğiz?
Oyuncuların kendi beyanları mı esas alınmalı? Amerika, Almanya Kanada vb. gibi ülkelerde kendi kendine oyun seviyesini belirleyebilmek için çizelgeler mevcut. Oyuncu bu çizelgeye göre seviyesini belirleyip kaydını yaptırıyor. Sonra katıldığı turnuvlarda oynadığı maçların kayıtlarına göre oyuncu takip ediliyor.
Antrenör ile bir antrenman sonucu mu karar verilmeli?
Katıldığı turnuvalarda maç skorlarına göre mi değerlendirilmeli? (Ülkemizde maç skoruna göre ölçüm sistemi mevcut değil).
Yada ITN testi gibi bir test mi geliştirilmeli?
Oyuncu gelişimine göre kategoriler arasında geçişler nasıl yapılmalı?
Ülkemizde çoğunlukla uygulanan oyuncunun beyanı esaslı veya antrenör yönlendirmesidir. Dünyadan çeşitli kaynaklardan araştırarak yaptığım teniste oyuncular hangi kategoride neleri yapabilmeli çalışması aşağıdadır.
D
Topa doğru hareket etmesi ve pozisyonlar arasında toparlanması çoğu zaman etkili değildir.
Bu seviyedeki oyuncu yaklaşmakta olan topun nereye gittiğini değerlendirmeyi ve devamlı rallide kalmak için ne kadar salınım gerektiğini öğrenmektedir. Benzer yeteneği olan diğer oyuncularla yavaş tempoda bir ralliyi devam ettirebilmektedir.
Bu oyuncu, tekler ve çiftler için temel pozisyonları tanımaya başlamıştır. Sosyal maçlar, ligler ve düşük seviyeli turnuvalar oynamaya hazırdır.
Potansiyel Sınırları: Grip kavraması zayıftır. Sınırlı raket salınımı yapabilmektedir. İstikrarsız servis atmaktadır. Fileye çıkmakta zorlanmaktadır.
Forehand: Sınırlı raket salınımı yapmakta, yönlendirme yapmaktan yoksundur.
Backhand: Düzensiz top teması gerçekleştirmekte, grip problemleri yaşamakta, sınırlı raket salınımı yapabilmektedir.
Servis ve Servis karşılama : Servis hareketlerini eksik yapmaktadır. Sık sık çift hata yapmaktadır. Servis karşılamada tutarsızlıklar yaşamaktadır.
Vole: File oyunu için isteksizdir. Backhand vole vuruşundan kaçınmakta ve volede ayak çalışması zayıftır.
Oyun Stili: Tekler ve çiftler temel pozisyonlarına aşinadır ancak sıkça kortta pozisyon dışı kalmaktadır. Tenis oyun kurallarını maç yapabilecek düzeyde öğrenmiştir. Tenis etik kurallarını tarafsız olarak uygulayacak düzeyde bilgi ve tecrübe sahibidir.
C
Bu oyuncu, orta tempolu vuruş yapmakta oldukça tutarlıdır, ancak tüm vuruşlarda rahat değildir. Yön kontrolü, derinlik, hız veya vuruş mesafesini değiştirmeye çalışırken istikrarlı ve düzenli değildir. Sınırlı lob yapabilmekte, yüksek vuruşlar, yaklaşma vuruşları ve voleleri sınırlıdır. Bu oyuncu D oyuncusu ile karşılaştırıldığında filede daha rahat, kortta doğru pozisyon almanın öneminin farkındadır. Çift oynarken çoğunlukla bir ön bir arkaya formasyonda oynamayı tercih etmekte, nadiren file önüne çıkmaktadır. Çift takım çalışmasını geliştirmektedir.
Potansiyel sınırlamaları: Hız uygularken veya kullanırken tutarsızlık yaşamaktadır; vuruşlarını atış bölgelerinde tutmakta zorlanmaktadır. Filede zaman zaman rahatsız edici olabilir.
Potansiyel güçlü yönleri: Genellikle baseline rallide filedeki oyuncu karşısında toparlanabilir. Bu seviyedeki oyuncular konsantrasyon, taktik ve strateji ile ilgili zihinsel becerileri kullanmaya başlamaktadırlar.
Forehand: Gelişmektedir. Orta tempolu vuruşlar için hazırdır.
Backhand: Kavrama (Grip) hazırlık problemleri yaşayabilmektedir. Genellikle backhand yerine forehand vurmayı tercih eder.
Servis ve Servis Karşılama : Tam salınım yapmaya çalışır; topu yavaş tempoda oyuna sokabilir, atışları tutarsızdır; yavaş tempolu karşılama yapabilmektedir.
Vole: Filede rahat değildir. Özellikle backhand tarafında zorlanmakta, backhand vole yapması gereken durumlarda sıklıkla forehand kullanmayı tercih eder.
Özel Vuruşlar : Düşük kontrol ile lob yapabilir, yüksek vuruşlarda top ile temas sağlayabilir.
Oyun stili : Yavaş tempoda kısa ralli sürdürebilir, mütevazi tutarlılığa sahiptir. Kort hakimiyeti ve alan kapsaması zayıf kalmaktadır. Genellikle ilk çiftler pozisyonunda kalır.
Tenis oyun kurallarını D seviyesi oyuncuya göre daha üst düzeyde maç yapabilecek düzeyde öğrenmiştir. Tenis etik kurallarını uygularken doğru örnek teşkil etmeyi ilke edinmiştir.
B
Bu oyuncu yön kontrolü ve orta hızda oyun sırasında hem ön hem de arka taraftaki atış derinliğini değiştirme kabiliyetine ve güvenilir vuruşlara sahiptir. Bu oyuncu aynı zamanda loblar, yüksek vuruşlar, yaklaşma vuruşlarını ve voleyi başarı ile kullanma yeteneğine sahiptir. Bu oyuncu servislerinde hataya zorlar. Sabırsızlık nedeniyle puan kaybedebilir. Çiftler takım çalışması yapar.
Bu oyuncu hız ve dönüşlerin kullanımını değiştirebilir, etkili kort kapsamına sahip, atış derinliğini kontrol edebilir ve güçlü ve zayıf yönlere göre oyun planları geliştirebilir. Bu oyuncu ilk servisini güç ve doğrulukla vurabilir ve ikinci servisini yerleştirebilir. Bu oyuncu zor vuruşlarda fazla oynama eğilimindedir. Agresif file oyunu çiftlerde yaygındır.
Potansiyel güçlü yönleri: Güvenilir ikinci servis atabilir. Puanları bitirmek için fırsatların farkındadır.
Forehand : Gelişmiş tutarlılık ve yön kontrolü, değişen orta vuruşlar;spin gelişmektedir.
Backhand : Orta dereceli yön kontrolü gerçekleştirebilen vuruşlar yapabilir. Yüksek veya sert vuruşlarda zorluk çeker; zor vuruşları defans ile döndürür.
Servis ve Servis Karşılama : Kontrollü ve biraz güç ile servis atmaya başlar; spin gelişmektedir; orta vuruşlarda yön kontrolü ile servis return yapabilir.
Vole: Daha agresif file oyunu, kapsadığı tarafa vuruş yeteneği, doğru ayak kullanımı, forehand voleleri yönlendirebilir, kontrollü backhand vole ama az ofansif, voleyi uzağa koymada zorlanır.
Özel Vuruşlar : Ulaşılabilecek yüksek vuruşlarda tutarlı, yaklaşama vuruşları, drop vuruşları, yarım voleler gelişmekte.
Oyun Sitili : Yön kontrolü ile orta vuruşlarda arttırılmış tutarlılık, gelişmiş kort kapsama, fileye gelmek için fırsatlara bakmaya başlar, çiftler takım çalışması gelişiyor.
A
Bu oyuncunun iyi bir atış beklentisi var ve oyununun kurgulanabileceği olağanüstü bir vuruş özelliğine sahip. Bu oyuncu düzenli olarak kazanan vuruş yapabilir veya kısa toplardan kazanan vuruş yapabilir ve voleyi uzaklaştırabilir. Lobları başarıyla uygulayabilir. Yarım vole yapabilir.
Forehand: İyi tutarlılık, orta vuruşlarda derinlik ve kontrol ile vurur, zor bir vuruşta zor bir yerleştirme deneyebilir.
Backhand: Orta mesafeli atışlarda tutarlılık ve derinlik ile topu yönlendirebilir. Spin verme yetisi gelişmektedir.
Servis ve servis karşılama : Hem birinci hem de ikinci servisini yerleştirir, çoğu zaman birinci servisini güçlü yerleştirir, spin kullanır. Çoğu ikinci servisinde iyi bir derinlik vardır. Güvenli servis karşılamaktadır. Teklerde ve çiftlerde karışık derinlikte return yapabilir.
Vole : Forehand volede derinlik ve kontrol, backhand volelerini yönlendirebilir ama derinlikten yoksundur, vücudun her iki tarafında alçak ve geniş voleleri gelişiyor.
Özel vuruşlar : Yüksek vuruşları kolayca yerleştirebilir, çiftlerde avlayabilir, fileye agresif atışlar yapar, puanları bitirmeye başlar, rakibin zayıf yönlerine vurabilir, zor vuruşlarda ve ataklarda savunma yapabilir.
Oyun Stili : Uzun vuruşlarda yön ve derinlik kontrolünde tutarlılığa sahiptir. Henüz başarı yüzdesine sahip olarak tenis oynayamamaktadır. Çiftlerde takım çalışması daha belirgindir, sabırsızlık nedeni ile rallilerde kaybolabilir.
A+
Bu düzeydeki oyuncu iyi atış beklentisine sahiptir. Sıklıkla oyunu yapılandırılabileceği olağanüstü bir atışı veya özelliği vardır. Bu oyuncu düzenli olarak kazanan vuruşlar yapabilir ya da kısa toplardan hatalara zorlayabilir, voleyi uzaklaştırabilir, lobları başarıyla bırakabilir, drop vuruşlarını, yarım voleyi ve baş üstü smaçları başarılı bir şekilde uygulayabilir ve çoğu ikinci servislerinde iyi bir derinlik ve spine sahiptir.
Bu oyuncu, rekabetçi durumlarda strateji ve oyun tarzlarını değiştirebilir ve stresli durumlarda güvenilir atışlar yapabilir, stresli durumlarda güvenilir atışlar yapabilir; iyi bir beklenti geliştirmiştir. Rakibin atışı, vücut pozisyonu, geri dönüşü, hazırlığı gibi durumlardan ipuçlarını alabilir.
Birinci ve ikinci servisleri stres durumlarına bağlı olarak ve herhangi bir zamanda saldırgan olarak vurulabilir; rakibin zayıf yönlerini analiz edebilir ve kullanabilir; Rekabetçi bir durumda strateji ve oyun tarzını değiştirebilir.
Forehand: Kontrol, derinlik ve spin ile güçlü vuruşlar; ofansif durumlar oluşturmak için forehand kullanır; iyi bir dokunuş geliştirmiştir; passing vuruşlarda tutarlıdır.
Backhand : Backhand'i iyi tutarlılıkta agresif bir vuruş olarak kullanabilir; çoğu vuruşlarda iyi yön ve derinliğe sahiptir, spin değiştirebilir.
Servis ve servis karşılama: Servisini rahatsız edici bir durum geliştirmek veya zayıf bir noktaya vurmak amacıyla etkili bir şekilde yerleştirebilir, güvenebileceği çeşitli servisleri vardır. Çoğu ikinci servisi zayıf return'e zorlamak için veya sonraki vuruşu iyi derinlikte, spinli vurmak için yerleştirir. Kontrollü servis return hızını ayarlayarak derinlik, spin ve karışık agresiflikler yapabilir.
Vole : Volelerin çoğunu derin, tempolu ve yönlendirerek vurabilir; derin voleleri zor oynar, bir fırsat volesi yakaladığında kazanan vuruşu sık yapar.
Özel Vuruşlar : Yaklaşma vuruşları ve passing vuruşları yüksek hız ve derecede etkinlik ile vurur, ofansif lob yapabilir, herhangi bir pozisyondan baş üstü vurabilir, orta kortta voleleri tutarlı vurabilir.
Oyun stili : Çoğunlukla, oyunun etrafında inşa edilmiş olağanüstü bir atış, tutarlılık veya özellik vardır; oyun planını rakibe göre değiştirebilir; Bu oyuncu "akıllı maç ", yüzdesi ile tenis oynayabilir. Çiftlerde sağlam ve güvenilir bir takım çalışması vardır.
M
Master (Usta Oyuncu)
Bu oyuncu, genellikle ulusal turnuvalar veya en üst düzey turnuvalar için yoğun bir antrenman yapmıştır ve ulusal/uluslararası bir sıralamada yer almıştır. Dünya standartlarında bir oyuncudur.
Soner Günal
Kaynaklar: www.usta.com
Comments